Het onvermijdelijke S-woord
januari 17, 2017
Spreekuur
september 29, 2017
Show all

Kun jij de verleiding weerstaan?

Wanneer je begint met het schrijven van je scriptie is het belangrijk dat je een goede onderzoeksopzet maakt en een geschikte probleemstelling formuleert. Een geschikte probleemstelling is specifiek en relevant. Neem er de tijd voor! Immers, met het formuleren van een goede probleemstelling voorkom je dat je een ongericht onderzoek uitvoert zonder waarde, dat wil je te allen tijde voorkomen, lijkt ons. Het is voor heel veel studenten verleidelijk om te snel te beginnen met het schrijven van hun essay of scriptie, omdat je er ‘snel van af’ wilt zijn. Het gevaar bestaat dan dat je later tijdens het onderzoek ergens op stuit dat iets, dat je eerder hebt geschreven, onderuithaalt. Het grondig uitschrijven en onderzoeken van jouw scriptieonderwerp kan dit voorkomen. Dus wij raden alle studenten aan, neem de tijd voor het opzetten van een goed onderzoek! Dat scheelt namelijk tijd, echt neem het van ons aan, als je de moeite neemt voor het opzetten van een goed onderzoek, dan ben je meer op weg met het schrijven van je scriptie dan dat je van te voren zou denken.

Het uitwerken van je onderwerp naar probleemstelling – niet te verwarren met het schrijven van je scriptie – wordt ook wel de ontwerpfase van je scriptie genoemd. De ontwerpfase lijkt vaak op het eerste gezicht weinig problemen op te leveren. Die doen zich vaak pas in de latere schrijffase voor. Wel is het vaak zo dat deze problemen hun wortels hebben in de ontwerpfase. Anders gezegd, wanneer in de ontwerpfase voldoende tijd en aandacht is besteed aan het opzetten van een goede probleemstelling, zie je vaak weinig problemen terugkomen in de schrijffase. Hoe weet je of je voldoende tijd en aandacht hebt besteed aan het opzetten van een goede onderzoeksopzet en daarmee specifieke en relevante probleemstelling?

De ontwerpfase heeft in essentie twee doelen: Je verkrijgt een goed beeld van de meerdere aspecten van je onderwerp en je denkt vast na over welke aspecten je onder de loep wilt nemen. Dit laatste doel ligt waarschijnlijk iets meer voor de hand en behoeft dan ook weinig verdere toelichting. Het eerste doel daarentegen zal iets meer vragen oproepen.

Waarom is het van belang om aspecten van je onderwerp te kennen wanneer je daar toch niet over gaat schrijven? Heel simpel, omdat je onderzoek waarschijnlijk een hoofdvraag zal bevatten waar nog geen antwoord op is gegeven. Natuurlijk zal er vast een auteur zijn die al iets over het onderwerp heeft geschreven of een soortgelijk onderzoek zijn verricht dat met jouw hoofdvraag samenhangt. Maar een exact antwoord – een perfect relevant aspect – zal je, hopelijk, niet vinden. Daarnaast is het voor de lezer van jouw scriptie noodzaak om wat achtergrondinformatie te hebben, wanneer hij het onderwerp van jouw scriptie wil begrijpen. Om te begrijpen wat een arbeidsovereenkomst precies is, zal je ook enige kennis nodig hebben van het juridische begrip ‘de overeenkomst’. Een bredere kennis van het onderwerp dan waar jouw scriptie zich op richt, is dan ook noodzakelijk.

Wanneer je onvoldoende aandacht besteedt aan de ontwerpfase van je scriptie, zal je merken dat je tijdens het schrijven erachter komt dat je iets over het hoofd hebt gezien. Dat kan betekenen dat je (voor een groot deel) opnieuw moet beginnen. Het tegenovergestelde geldt ook: wanneer je de ontwerpfase goed en grondig doorloopt, zal je merken dat de rest van jouw scriptie zich als het ware van zelf schrijft. Dus oriënteer je goed over je onderwerp en formuleer een relevante en specifieke probleemstelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *