Studie optimaliserend gedrag, herken jij dat gevoel?
april 28, 2016
Workshop | opstarten met je scriptie | succesvol afstuderen
september 12, 2016
Show all

Mind-vol-mess voor als het even niet mee-zit..

Mind-vol-mess voor als het even niet mee-zit..

 

Overal zie je het voorbij komen: Mind -ful- ness. Kort samengevat betekend dit dat je je concentreert op je ademhaling, je  bewust zijn van je ademhaling en je bewust zijn wat er op dit moment om je heen gebeurd. Tegenwoordig is dit allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Iedereen rent van hot naar haar en staat niet meer zo snel stil bij de kleine, maar toch heel belangrijke dingen. Nu denk je natuurlijk.. ik wil helemaal geen lange lappen tekst lezen over Mind-ful-ness. Geen paniek ik ga jullie iets vertellen over mijn eigen invulling van mind-ful-ness, mind-vol-mess. Een gedachte vol met chaos.

Als student zijnde kan ik me heel goed verplaatsen in wat er allemaal bij zo’n studie komt kijken. Je wil presteren, niet alleen voor jezelf maar waarschijnlijk ook nog om je vrienden, familie en ouders trots te maken, je wil het allemaal heel goed doen maar dan opeens beginnen de tegenslagen. Eerste tentamen niet gehaald, geen grote ramp. De herkansing niet halen, er komt een klein beetje stress en druk om de hoek kijken en dan eindelijk na een aantal keer lukt het je, (Oké, nu bedenk ik me wat nou als ik als enige dit probleem heb, maar stiekem weet ik wel dat dat niet zo is).

En dan heb ik het pas over één tentamen.. maar daarbij komen ook nog de groepsprojecten, de ene student is gemotiveerder dan de ander en iedereen heeft andere doelen. Het is dan de kunst om iedereen in de groep met de neus de zelfde richting op te krijgen. Maar hoe doe je dat? Studenten aanspreken als je iets vervelend bent of zou je misschien beter eerst kunnen kijken wat je zelf zou kunnen doen? Dit zijn allemaal dingen die je in je studieloopbaan, de een wat meer dan de ander, zal meemaken.

 

The best way to get things doneis to simplybegin

 

Mijn idee van mind-vol-mess is dat je duidelijk bij jezelf te raden gaat wat jij zelf graag wilt bereiken. Niet alleen op studievlak maar ook op persoonlijk gebied. Wat motiveert jou? Waar wordt je vrolijk van? Wat wil je in de toekomst maar ook vooral nu bereiken? Hoe wil je dat mensen jou herinneren? En geheel niet onbelangrijk, hoe zorg ik ervoor dat ik rust in mijn hoofd krijg en me niet schuldig voel als ik even niet aan de studie ben of als het even niet mee-zit?

Het is belangrijk dat je een overzicht blijft houden van wat je allemaal moet doen, wat heeft de hoogste prioriteit en wat kan ik nog wel even laten staan voor als ik weer wat meer tijd en rust heb. Zo voorkom je dat je een mind-vol-mess krijgt en de motivatie langzamerhand gaat afnemen.
TIP! Maak een een to do lijstje met de dingen die je nog moet maken of doen en zet op nummer één het meest belangrijkste. Let daarbij op dat je de dingen die je minder leuk vind als eerste doet zo houd je meer energie over voor de andere dingen op je lijstje.

Ook kun je kijken naar je zogeheten eigen cirkel van invloed, welke invloed kan jezelf uitoefenen om je doelen en je wensen te vervullen, wellicht kun jij met dit lijstje nog meer voor jezelf bereiken:

 • Accepteren van de realiteit
 • Anticiperen
 • Checken, navragen
 • Initiatief nemen, bewust handelen,
 • Feedback geven en ontvangen
 • Weten wat je wil
 • Plan maken
 • Alternatieven zoeken
 • Vertrouwen op jezelf
 • Met gevoelens kunnen omgaan
 • En niet denken dat er geen keuze is,
 • En niet erover praten, praten en praten,
 • Niet afhankelijk zijn, maar eigen initiatief nemen.

 

Tegenslagen horen er bij en dan is het de volgende keer, weer vol goede moed aan de slag…

 

Liefs,

Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *