Hoe je het schrijven van je scriptie of eindwerkstuk kunt verbeteren!
februari 6, 2016
Mind-vol-mess voor als het even niet mee-zit..
mei 18, 2016
Show all

Studie optimaliserend gedrag, herken jij dat gevoel?

Studie optimaliserend gedrag

 

Ken jij dat gevoel? Je zit te studeren, of ja, ‘studeren’, je doet een goede poging tot. Want net die ene leuke serie op Netflix of net dat ene Whatsapp-berichtje van die persoon die toch wel wat meer interessants te melden heeft dan het boek dat voor je open ligt, komt er even tussendoor. De dag erna moet je goed voorbereid zijn voor je onderwijsgroep en die avond ga je borrelen, kortom: het ‘soggen’ is compleet. Hoewel het natuurlijk al lang niet meer nodig is dat een leraar je met hoop huiswerk exact voorlegt wat je moet gaan doen, zijn er toch tal van redenen waarom het studeren, het schrijven voor je scriptie of het voorbereiden van je tentamen net eventjes niet wil lukken. Dat de deadline ook pas over een paar weken is, helpt dan natuurlijk niet mee.

 

Ik heb hier zelf al vele malen mee te maken gehad. Of het nou een commissie was, die ineens weer veel tijd vergde, of dat je toch weer wordt uitgenodigd om de zon te vieren onder het genot van het rijkschuimend vloeibaar goud, in je studententijd zijn er nu eenmaal zo veel dingen die soms echt belangrijker zijn dan waar het feitelijk om gaat: studeren. Hoewel het nu anders klinkt, heb ik dit zelf ook eigenlijk nooit als een wezenlijk groot probleem beschouwd. Dat je studententijd de beste tijd van je leven is, wordt vaak geroepen. De mensen die dit roepen zitten vaak al in een andere fase van hun leven en kijken dus terug in retroperspectief. Als ik me dan probeer in te leven in wat zij, gezien hun situatie zullen bedoelen, denk ik niet dat ze bedoelen dat je studententijd nu zo geweldig is omdat je continu met je neus in de boeken moet zitten. Natuurlijk niet. Juist in deze tijd moet je de mogelijkheid om jezelf te leren kennen volledig benutten. Overduidelijk moge zijn dat je dit niet bereikt door altijd maar slaaf te zijn van je verplichtingen. Als wij de leuze ‘je studententijd is de beste tijd van je leven’ mogen geloven, dan is daar straks nog voldoende tijd voor.

 

Toch is het van belang dat je ‘het recht om te mogen studeren’ wel behoudt. De tijd van de eeuwige student is helaas voorbij en zoals in Leiden zo mooi wordt gezegd, wordt Nederland steeds slimmer… Dit betekent dan ook dat je je onvermijdelijk  toch op een positieve manier dient te onderscheiden, wil je na de tijd van je leven ook nog een kans maken op een baan. Dit doe je niet door alleen in de boeken te zitten, ook niet door alleen leuke nevenactiviteiten te doen, maar juist wel door hier de spreekwoordelijke gulden middenweg in te vinden. Natuurlijk klink dat als een zeer uitgekauwde cliché, maar er zit toch een kern van waarheid in verborgen.

 

Mathijs van Riet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *